tiistai 2. syyskuuta 2008

Opetushallituksen suunnitelmia ja 2nd Study-projektia

Torstaina kävin Espoossa Suomen rehtoreiden ja opetushallituksen yhteistyöareenalla. Kyseessä on vapaamuotoinen seminaari, johon kokoontuvat rehtoreiden alueyhdistysten puheenjohtajat ja opetushallituksen johtoryhmä. Käymme läpi ajankohtaiset asiat yleissivistävän koulutuksen osalta ja kerromme kentän kuulumiset.

Lähes koko maassa on menossa kuntarakenneuudistuksista ja -suunnitelmista johtuvia koulutoimen uudelleenjärjestelyjä ja niihin valmistautumista. Yhdistyneiden kuntien opetussuunnitelmat täytyy peruskoulujen osalta vetää yksiin, lukioiden osalta opsit ovat yhtenäisempiä.


Pääjohtaja Timo Lankinen esitti puheenvuorossaan toiveensa kehittää opetushallitusta enemmän pohtijan ja erilaisten vaihtoehtojen esittäjän rooliin. Päättäjille voitaisiin siten esittää valittavaksi eri vaihtoehtoja tulevaisuuden suhteen.

Rahoitusjärjestelmässä 2. asteen koulutus (myös yksityiset) ja ammattikorkeakoulut ovat siirtymässä opetusministeriön rahoituksiin. Tästä saattaa seurata se, että kunnat laskuttavat toisiaan vieraskuntalaisista opiskelijoista, joka olisi paluuta vanhaan rahoitusmalliin.

Lukiokoulutuksen valtionosuuksiin otetaan uutena huomioon aineopiskelijoiden aiheuttama kustannus, eli aikuislukioden saama tuki nousee. kokonaisrahoitusta ei kuitenkaan lisätä, joten muiden tuet hieman laskevat. Kyse ei ole suurista summista, mutta uudistusta on ajettu jo kymmenen vuotta ja se on oleellinen parannus aikuislukioiden rahoitukseen.

Perusopetuksen rahoitus pysyy asukasperusteisena. Eri laskentamallit ovat vielä auki.

Perusopetuksen trarkastusmenettely tulee lisääntymään. Kyseessä on valtiovarainministeriön vaade perusopetuksen laadun kehittämisestä.

Lukiokoulutuksen ajankohtaisia asioita esitteli kehitysjohtaja Jorma Kauppinen. Lakimuutokset ovat eduskuntakäsittelyssä ja niillä saadaan aikaan kaikkiin lukioihin suullisen kielitaidon arviointikurssi yhden nykyisen syventävän kurssin tilalle. Samoin hyväksilukeminen muuttuu osaamisen tunnustamiseksi. Lakimuutokset aiheuttavat muutoksia opetussuunnitelman perusteisiin ja muutokset astuvat voimaan 2010, joten ensi keväänä joudutaan muuttamaan kaikkkien Suomen lukioiden opetussuunnitelmia.

Lukiokoulutuksen kehittämistyöryhmä toimii 6.8.2008 - 30.10.2010. Sen tarkoituksena on puntaroida lukiokoulutuksen yleisiä tavoitteita, vetovoimaa, tarjontaa ja saavutettavuutta. Tällä hetkellä työssä näkyy päällimmäisenä ammatillisen koulutuksen buumi ja pula aloituspaikoista. Lukio on monelle toissijainen toive kun ammatilliseen ei aloituspaikkoja voi paikallisilla päätöksillä lisätä.

Maanantaina oli 2nd Studyhankkeen väliraportointitilaisuudessa. Olen yhtenä pilottina pohtimassa sosiaalisen median opetuskäyttöä toisella asteella. Tähän ja sisarhankkeeseen Hyvä Yritys liittyy tuo Second Lifen Päijät-Hämen eduisland. Kesän aikana oli tehty hyvää työtä ja saari näytti esittelyssä hienolta. Muutama oppimisprojekti on ympäristössä jo käynnistynyt, lukioiden osalta hankaluuksia tuottaa tuo 18 v ikäraja maailmaan. Opetushallituksen oppimisympäristöhankkeen vetäjät olivat kyllä pudota tuoleiltaan nähdessään projektin nykytilan. Saimme heti standipaikan virtuaalikoulupäiviltä marraskuussa ja tuo SL:n opetuskäytön seminaari Lahdessa oli myös kova juttu. Tarjosimme myös kioskia saarelta opetushallitukselle, jolla ei vielä ole omaa toimistoa virtuaalimaailmassa.

Ai niin, lukiolaisten poissaolo-ongelmat voidaan ratkaista tälläkin tavalla...


Ei kommentteja: