maanantai 7. marraskuuta 2011

Lukiopäivien asiaa

Valtakunnalliset lukiopäivät pidettiin 7. kertaa. Tapahtuma pidetään joka toinen vuosi ja olen ollut mukana joka kerta. Tällä kertaa tilaisuus oli niin suosittu, että Opetushallitus joutui laittamaan lapun luukulle hitaimmille ilmoittautujille. Mukaan mahtui 250 rehtoria ja apulaisrehtoria maamme lukioista.

Ajankohtaisia asioita olivat hallitusohjelman lukioita (ja jopa ylioppilastutkinnon äidinkielen koetta!) koskevat linjaukset ja erityisesti tutkimuksen ja opetuksen kehittämissuunnitelma (kesu) tälle hallituskaudelle. Suurta kiinnostusta herätti myös tieto- ja viestintätekniikan tuominen ylioppilaskirjoituksiin.

Hallitusohjelmaan on kirjattu 30 miljoonan euron vähennys lukioiden rahoituksesta. Kun budjettia tarkastelee, niin sama summa löytyy myös pienten lukioiden korotetuista valtionavuista. Hätäisimmät pelkäsivät tämän tarkoittavan pienten lukioiden erityisrahoituksen loppumista, jolloin lukioita olisi lakannut maastamme sankoin joukoin. Opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta tämä logiikka kuitenkin kumottiin. Summa on sama sattumalta ja valtionosuuden leikkaukset toteutetaan kokonaisrahoituksesta.

Olin itsekin osittaisessa vetovastuussa yhdestä työpajasta. "Miten johtaa toimintakulttuurin muutosta?" 58 osallistujaa jakautuneena pienempiin ryhmiin teki ansiokasta työtä ja saimme määriteltyä asioita 5 eri kysymyksen pohjalta. Keskusteluissa kävimme läpi toimintakulttuurin kartoittamista ja tapoja kaoottisen, muuttuvan ja eri tavalla koetun toimintakulttuurin muuttamisesta. Toivottavasti osallistujille jäi innokkaasta työskentelystä ideoita arkeen.

Ylioppilastutkinnon uudistumisesta ja tietotekniikan tulemisesta tutkinnon apuvälineeksi oli paneelikeskustelu. Panelistit linjasivat aikaisimman mahdollisen ajankohdan aika yksimielisesti vuoden 2016 tutkintoon. Kunhan vain OKM asettaisi työryhmän valmistelemaan asiaa, kuten viime keväänä on jo sovittu. Osittain myöhästymiseen on syynä hitaat hallitusneuvottelut, jolloin ministeriössä on jäänyt hommia rästiin.

Perjantain olin perhevapaalla 50-vuotispäiväni johdosta. Olin kuitenkin koululla vastaanoton valmisteluissa, vastaanotolla (120 vierasta) ja jälkisiivouksessa yhteensä 9,5 tuntia. Mukavaa oli, kiitokset kaikille eri viestintäkanavien kautta onnitelleille.

Ensi torstaina matkustan Ouluun paikkaamaan sairastapausta ylioppilastutkintolautakunnan koulutustilaisuuteen. Tietotekniikka noussee sielläkin keskusteluihin.

Ei kommentteja: