maanantai 26. maaliskuuta 2007

Kielien alakuloa, kotien kasvattamista...

Viimeinen ylioppilaskirjoituspäivä on koittanut. Lyhyitä kieliä (yläasteelta tai lukiosta aloitettua) kirjoittaa lukiossamme 11 kokelasta. 1 venäjä, 1 ranska, 1 espanja ja loput saksaa. Toki monet lyhyen kielen opiskelijoista kirjoittivat kokeensa jo syksyllä, mutta vähiin ovat kielten lukijat menneet.

Kartoitimme videoneuvotteluopetusta varten Päijät-Hämeen lukioiden lyhyiden kielten opiskelijoiden määriä, jotta kielet saataisiin edes jotenkin säilymään. Aika surkealta näyttävä tilanne. Koko lukioikäluokasta alle 10 % opiskelee ranskaa tai saksaa, venäjää muutama prosentti. Kun vielä muistetaan, että lukioon tulee vain puolet ikäluokasta niin monipuolinen kielten osaamistaso on romahtamassa. Abivuoteen saakka opiskelleet sentään lähes aina kirjoittavat kielen, mutta lyhyitä kieliä keskeytetään yhä useammin.

Toinen huolestuttava seikka on kotien asenne opiskelua kohtaan. Tänä vuonna ovat n. viikon poissaolot perheen lomamatkojen takia lisääntyneet huomattavasti. Perhe lähtee lomalle jonakin muuna aikana kuin koulun lomien yhteydessä. Perheen yhteinen aika on toki tärkeää, mutta sitä vartenhan koulujen lomat juuri ovat. Nyt vanhemmat ajoittavat lomansa koulun aikatauluista välittämättä ja olettavat ettei opiskelu kärsi. Kummallisinta on vielä ajoittaa lomamatkoja koeviikkoihin, jolloin kokeesta poissaolo saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa opiskeluajan venähtämiseen.

1 kommentti:

Lotvis kirjoitti...

Lyhyet kielet ei jaksa kiinnostaa, mutta ei oikein pitkä matikkakaan. Heti kun arvosana painuu alle 7, niin siirrytään lyhyelle. Parempi vaihtoehto olisi lisätä harrastuneisuuttaa.
Lohdullista on kuulla, ettei kaikkialla muuallakaan abit käyttäydy aivan tiptop. 60-luvulla taisi tietää koko kylä naapureidenkin yo-kirjoitukset ja ponniin ei olisi voinut nukkua kukaan. Iltalukiot ovat niin kuuluisia joustavudestaan, että opiskelijat kuvittelevat kaiken olevan mahdollista. Soittelin yhdelle nuorelle miehelle ennen englannin kuuntelua ja puhelin ei ollut päällä, joten huomautuksiin teksti "ei saapunut". Kun soitin äidinkielen kokeen aloitellessa samalla miehelle, hän vastasi puhelimeen ja saapui 10 min myöhässä. Kun sitten kokeen jälkeen otin puheeksi kuuntelukokeen, hän kysyi: "Milloin voin sen tehdä?" Kerroin, että puolen vuoden päästä on seuraava tilaisuus ja hän oli vallan hämmästynyt asiasta.
Onneksi ovat taas kerran ohi ja päästään normaaliin koulutyöhön hetkeksi ennen syksyn kirjoituksia