Pääministeri Matti Vanhanen kävi USAssa tapaamassa kuvernaattori Schwarzeneggeriä ja kertomassa autoverouudistuksen vaikutuksista ilmastonmuutoksiin. Kouluja enemmän koskettanut tapaaminen oli kuitenkin Microsoftin johtaja Bill Gatesin tapaaminen. Taustoista ja tuloksista kertoi Helsingin Sanomat viime viikolla. MS lahjoitti Suomen kouluille live@edu-palvelun, jossa oppilaille saadaan omat hotmail-sähköpostit, lukujärjestykset nettiin jne.. Pääministeriä vietiin kuin pässiä narussa, kuten Digitoday toteaa. Myös Juha Haataja kommentoi tapaamista kolumnissaan.
Vastailin perjantaina kunnanjohtajalle ja koulutoimelle kokemuksistamme Linuxin kanssa. Olemme siirtyneet edullisesti ja kestävää kehitystä tukien niin Linuxin kuin avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttöön muutamassa vuodessa. Windows pyörii luokissa parina eri versiona, mutta sovellukset ovat samoja Linuxin käytäväkoneiden kanssa. Lisäksi kuviksessa on pari Mac-konetta, joten yleisimmät tietotekniikan vaihtoehdot tulevat oppilaita vastaan niiden luonnollisimmissa yhteyksissä.
Suomen koululaitoksen menestys PISA-tutkimuksissa on saanut varmaankin suuryhtiön havaitsemaan pienen pohjoisen maan markkina-arvon. Jos nämä maailmalla kadehditut tulokset voitaisiin liittää mihin tahansa tuotteeseen, niin tuotteen myynti varmasti lisääntyisi.
Tuo Vanhasen Gatesilta saama "lahjoitus" vie kuitenkin ihan toiseen suuntaan. Järjestelmä vaatii toimiakseen Windows-koneet tai rankkaa säätämistä. Mikäli koulut ottavat tarjouksen vastaan, koukuttaa se myös kodit saman yhtiön asiakkaiksi. Koulujen pitäisi pysyä varuillaan yritysten kanssa toimiessaan. Jos vaikka pääministeri tekisi päätöksen, että kaikkien koulujen oppikirjat hankitaan yhdeltä kustantajalta, eikä kotonakaan saisi lukea muiden kustantamojen kirjoja, älähtäisivät kilpailuviranomaiset välittömästi. Ilmaista lounasta ei ole, ei edes kevytkokiksella...
maanantai 4. helmikuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti