Hups, onpas aikaa vierähtänyt. Hiihtoloman jälkeen kalenteri oin ollut tosi täynnä ja bloggaamista on vain siirtänyt eteenpäin. Kunhan ei kävisi kuten Myllyvirralle ja tuhansille muille innokkaasti bloggaamisen aloittaneille. No tässä sitten tapahtumia parin viikon ajalta:
Pidimme Kärkölän rehtorin kanssa palaveria tulevaisuudesta. 2009 olemme samaa koululaitosta, joten monet asiat ovat jo nyt yhteisiä ja ensi lukuvuoden suunnittelu on jo käynnissä.
Työterveyshuolto kävi tarkistamassa päätetyöskentelymme ergonomian ja antoi ohjeita + neuvontaa. Hyviä vinkkejä, jotka oli helppo toteuttaa. Hartiasärkyjä pois ja työkykyä tehokkaamaksi.
Pidimme tilapalaveria, jossa kävi ilmi, ettei yhtä luokkatilaa tarvitsekaan luovuttaa terveydenhuollolle vaan toista ratkaisua etsitään. Tarkoittaa sitten samalla jatkoaikaa win98-luokallemme, ikävä kylllä.
Alueellinen lukioselvitys käynnistyi. Ohjausryhmä linjasi selvityksen suuntaviivoja ja selvitysmies käy kiertämässä lukioita koko maakunnassa. Tulevaisuudessa saatamme olla yhtä suurta lukiotoimijaa, jolla on vain useita toimipisteitä eri puolilla maakuntaa. Palvelujen tuottajataho ei ole kuntalaiselle tärkeä, korkea taso ja tasainen laatu + kustannustehokkuus sen sijaan ovat.
Pistäännyimme Heinolassa kokoontumassa alueen lukiorehtoreiden kanssa. Selvitystyö on pääosassa kevään kokoontumisissa ja valitsimme työryhmää selvityksen työrukkaseksi. Tässäkin porukassa olen nyt sitten mukana.
Opettajakunnan kokouksessa puhaltelimme pölyt järjestyssäännöistämme. Päätimme lisätä niistä tiedottamista. Ne on laadittu epätavallisen myönteiseen sävyyn ollakseen sääntökokoelma. Ainoa kieltomuoto taitaa olla kiusaamisessa, muut ovat tekemisen kautta tapahtuvia asioita. Hyvin toimiva koulu ei kieltolistoja kaipaa, ei niitä kuitenkaan voisi tehdä täydellisiksi. Sääntöjen laatimisessa oli aikoinaan voimakas opiskelijaedustus, eikä oppilaskunnan edustaja ainakaan pitänyt niitä huonoina.
Verkko-opetuksen työryhmä pohdiskeli Heinolan päätöstä olla allekirjoittamatta verkko-oppimisen sopimusta. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Heinolalla ole käytettävissä maakunnallista oppimisympäristöä, eikä verkko-opetuksella ole tukiresursseja. Pelottavaa, mutta jos joku haluaa keksiä pyörän itse, niin se hänelle sallittakoon vaikka loppupelissä lopputulos olisi sama ja kustannukset korkeammat.
Samassa kokouksessa käytiin myös kahden opetushallituksen tukeman hankkeen suunnitelmia läpi. 2nd Study on alueellinen toisen asteen verkko-oppimisen hanke, jossa etsitään ihan uusia tapoja hyödyntää tietoverkkoja oppimisessa. Hanke liittyy myös HyväYritys-hankkeeseen ja ammattikorkeakouluun. Saa nähdä, minne asti päästään mutta tietä on raivattava. Näemme varmaan oman päijät-hämäläisen koulutussaaren SecondLifessä aika pian. Virtuaaliympäristöön perustettu koulu olisi tietenkin aika vapaa esim. lämmityskustannuksista, koulumatkoista, kouluruokailuista, siivoamisesta jne. arkirutiineista. SL:ssä toimii jo yli 1000 oppilaitosta ja kokeellisia seminaareja on pidetty reaaliaikaisesti RL:n (Real Life) kanssa. Paikalle voi tulla matkustamalla seminaariin tai teleporttaamalla avattarensa. Vielä hiukan kömpelöä, mutta etäläsnäolo on kehittymään päin. Oikeastaanhan historia toistaa itseään. Kun aikoinaan kylät muodostuivat, niin niihin perustettiin kouluja. Kaupungeissa koulutusta annettiin jo pidemmälle ehtineille ja suurkaupungeissa aloiteltiin jo yliopistoja. Oppilaitokset ovat siis aina menneet sinne, missä ihmiset ovat. Jos osa elämästä siirtyy virtuaalimaailmaan, niin on aika luonnollista, että myös osa koulutuksesta seuraa perässä.
Ylioppilaskirjoitukset alkoivat rutiinilla. Ei mitään suuria huolenaiheita, normaalit muutamat abit asenteella: "en ole koskaan kuullutkaan" tai "ei kai tuo sääntö minua koske" ja "ei minun kai joka paperiin tarvitse nimeäni kirjoittaa" tuovat huolta, mutta valtaosa on ohjeensa lukenut ja ymmärtänyt. Kaikista ei tule ylioppilaita tänä keväänä, alustavissa tarkistuksissa on muutama tosi heikko suoritus. Koulussa on ollut kiva olla ja täällä on viihdytty, mutta joiltakin on sitten työnteko siinä viihtymisen rinnalla unohtunut tyystin. Niin kurssimenestys kuin yo-menestys on alle hyväksytyn tason, joten tie nousee pystyyn ja opiskelupaikkaa on etsittävä 4 vuoden takaisella peruskoulutodistuksella, kun muutakaan ei olla saatu aikaiseksi. Valitettavaa, mutta onneksi harvinaista. Mahdollisuuden opiskeluun voimme antaa, mutta emme pakottaa oppimaan.
Ai niin. Pääsin esittelyssä kokeilemaan eeePC:tä, joita on Suomessa vasta kymmenkunta. Olen seuraillut tuotteen historiaa viime syksystä, koska siinä on muutamia kiinnostavia piirteitä. Kyseessä on ultrakevyt kannettava, jonka hinta on alle 300 US$, mutta jolla pystyy tekemään paljon asioita. Webcamit, wlanit, usb, ulkoiset näytöt jne saa heittämällä, toimisto-ohjelmat ovat OpenOfficea ja käyttöjärjestelmänä pyörii Linuxin muokattu distro. (Saa myös WIN XP:llä) Euroopan ja Suomen markkinoille luvassa lähempänä ensi joulua. Toivottavasti tietotekniikka on menossa tähän suuntaan muillakin valmistajilla.
maanantai 17. maaliskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti