torstai 22. tammikuuta 2009

Linux on koulussa Windowsia edullisempi

Digitoday uutisoi Lappeenrannan koulutoimen laskelmien perusteella jopa 70% Windowsia halvemmaksi koulukäytössä. Päätteiden elinkaari on pidempi ja lisäksi voidaan säästää laitteisto- ja ylläpitokustannuksissa.

Lukiossamme on jo pitkä kokemus linuxilla pyörivistä thin client-ratkaisuista. Naapurikoulussa alakoululaiset ovat käyttäneet kokonaista luokkaa jo kaksi vuotta ilman ongelmia, joten kokemuksia on syntynyt.

Kuluvan vuoden hankintalistalla on kielten tietokoneluokka, jonka leasing päättyy syyskuun lopussa. Edellinen kielten tietokoneluokka on palvellut kolme viimeistä vuottaan at-luokkana win98 käyttiksellä, joten sekin pitäisi uusia. Alustava suunnitelma oli lunastaa kielten koneet ja siirtää ne at-luokkaan + leasata uusi luokka kielten käyttöön. Kun tuo suunnitelma siirtyykin tältä keväältä syksyyn saattaa lopputulos muuttua.

Yksi vaihtoehto olisi luopua luokasta leasing-ajan päättyessä ja hankkia uudemman sukupolven leasingluokka, mutta mitä sitten at-luokalle tehtäisiin? Sen käyttö on lisääntynyt kaikkien oppiaineiden opetuksessa, ja 98-järjestelmästä alkaa aika jättämään. Yksi kustannustehokas ratkaisu olisi korvata se linux-päätteillä. Ohjelmistot säilyisivät samana open sourcena kuin nytkin, joten suurta muutosta ei tulisi. Kielten at-luokka puolestaan olisi windows-pohjalta tuon kielistudio-ohjelman toimivuuden takia.

Katsotaan mihin päädytään. Perjantaina olen koulutuksen Educa-messuilla, joten tähänkin asiaan voi siellä paneutua ja kysellä kokemuksia muilta.

2 kommenttia:

Marko Valve kirjoitti...

Hei!

Oli pakko tähän oma mielipiteeni. Vaikka Linux onkin nousemassa kokoajan Windowsin rinnalle niin on se silti paljon vähemmän läytetty käyttöjärjestelmä. Kaikki uudet koneet ja suurin osa läppäreistä tulee Windowsin kanssa. Joissakin mini läppäreissä on Linux vakiona.

Joten ATK luokassa olisi hyvä olla Windows koneet koska oppilaat osaavat käyttää niitä hyvin. Koska ei kaikkia ohjelmia ole tehty Linuxille esimerkiksi Adobe Photoshop. XP koneet ovat kyllä kalliimmat kuin Linux.

Kielistudion koneet voisivat hyvin olla Linux koneita koska niitä ei juuri käytetä. Paitsi muutamaan ohjelmaan. Mutta uskon että ne muutama ohjelma on helpompi löytää kuin ne kaikki mitä puuttuisi sitten ATK luokan koneista.

Toivottavasti tosta saa jotain selvää ;)

KimmoL kirjoitti...

Kiitos palautteesta. Käytännössä kielistudion on oltava windows-ympäristö, koska kielistudio-ohjelmaa ei ole suunniteltu muuhun käyttöjärjestelmään. Käyttöjärjestelmällä ei ole ohjelmistojen käytölle suurta merkitystä. Vaikkapa Open Office tai Firefox toimivat samalla tavalla oli käyttis mikä tahansa. Photoshopin jutut voidaan toteuttaa Gimpillä, joka sekin pyörii win tai Linux-ympäristöissä ja on lisäksi ilmainen.

Verkko- ja selainpohjaisten sovellusten kasvaessa käyttöjärjestelmä menettää merkityksensä entisestään.

Ylläpidon ja toiminnan kannalta palvelin+päätteet on vakaampi ratkaisu kuin erilliskoneet.