keskiviikko 20. lokakuuta 2010

2,5 tuhatta kiitosta!

Kunnanhallituksessa sivistystoimenjohtaja Matti Ruotsalaisen aloitteesta yksimielisesti tehty kirjaus lukion tulevaisuuden erillisselvityksen laatimisesta sai eilen sivistyslautakunnan siunauksen. Lautakunta asetti tulevaisuustyöryhmän, jonka tehtävänä on selvittää monipuolisesti, mitä seurauksia lukiotoiminnan loppumisesta on. Aikaa selvitystyöhön on alustavasti varattu marraskuu. Työryhmään kuuluvat lautakunnan puheenjohtaja + 2 jäsentä, sivistystoimen johtaja, pääluottamusmies, opiskelijoiden edustus ja allekirjoittanut. Lautakunnan päätöksen merkitystä selvitetään tänään päivällä opiskelijoille ja henkilökunnalle, sekä illalla huoltajille. Ysiluokkalaisten vanhemmille asiasta kerrotaan 3.11. yhteishaun vanhempainillassa. Matti Ruotsalainen on luvannut kertoa asiasta kaikissa edellä mainituissa tilaisuuksissa.

Oppilaiden keräämä adressi koulun säilyttämisen puolesta sai 2300 nettiallekirjoitusta ja 200 erillisille papereille kerättyä allekirjoitusta. Kiitos jokaiselle allekirjoittajalle siitä tuesta, jota lukio on viimeisen viikon aikana saanut. Kiitos myös mielenilmauksessa mukana olleille adressin luovuttamista seuranneille. Toivon henkilökohtaisesti, että laadukkaat lukiopalvelut tulevat säilymään Hollolassa.

Voimakas keskustelunavaus erillisselvityksen laadinnasta on vahingoittanut pahoin lukion työrauhaa. Se on herättänyt pelkoja ja epäilyksiä koulun tulevaisuudesta niin opiskelijoiden, huoltajien kuin henkilökunnankin keskuudessa. Valtuuston vuoden takainen linjaus lukiotoiminnan jatkumisesta taloudellisten leikkausten takia kaksisarjaisena on edelleen se päätös, jota toiminnassa toteutetaan. Se on osoittautunut päätökseksi, jossa kustannukset pienenivät ja toiminnan laatu parani. Päätöksen kokonaisvaikutuksien arviointi voidaan tehdä vasta kolmen vuoden kuluttua, kun ikäluokka jättää lukion ja kaikki vuosiluokat on valikoutu samalla periaatteella. Kunnanhallituksen ja lautakunnan päätökset ovat kuitenkin panneet alulle tilanteen, jossa lukiotoiminta on jälleen uhattuna. Tempoileva rytmi ei ole omiaan parantamaan koulun toimintaedellytyksiä kunnassa.


Koulun johtaminen tämän myrskyn keskellä on haastavaa, eikä mielestäni kuulu normaaliin koulun kehittämistyöhön. Lukion olemassaolosta ja kunnan palveluiden järjestämisestä päättäminen kuuluu kunnanvaltuustolle, me toteutamme niitä päätöksiä omista mielipiteistämme huolimatta niin hyvin kuin suinkin. Tulen toimimaan parhaan osaamiseni puiteissa hyvän lukiokoulutuksen puolesta niin pitkään kuin työsuhteeni Hollolan kuntaan jatkuu.