perjantai 15. lokakuuta 2010

Lopetusviikon tapahtumia



Nyt kun viikko lukion lopettamissuunnitelmista uutisoinnista on kulunut on tapahtunut jo paljon. Etelä-Suomen sanomat kävi tekemässä jutun asiasta ja otsikoi: Hollolan lukio voidaan lopettaa nopeasti. Pari opiskelijaa laittoi heti adressit.comiin adressin lukion puolesta. Nimiä kertyy tasaiseen tahtiin, 1500 menee varmaan rikki perjantaina. Keskustelu käy myös vilkkaana, hienoja kannanottoja.  Adressi luovutetaan lautakunnalle kokouksen alussa tiistaina 19.10. klo 16.45. Puheenjohtaja Markku Pulkkanen ottaa adressin vastaan salamavalojen välkkeessä. Lukion kannaltahan tapaus on historiallinen. Koskaan aikaisemmin lautakunta ei ole ollut päättämässä lukion lopetusselvittämisen aloittamisesta. Päätös on historiallinen myös koko maan lukiokoulutuksen kannalta. Keskikokoista kunnan ainoaa lukiota ei ole aiemmin lopetettu, edes selvitykseen saakka edenneitä lopetushankkeita ei ole.

Sivistystoimen johtaja Matti Ruotsalainen kävi kertomassa asiasta maanantaina henkilökunnalle ja oppilaskunnan hallituksen jäsenille. Vanhempainillat 1. ja 3. vuoden opiskelijoille sattuivat sopivasti keskiviikolle, jolloin asiasta pystyttiin kertomaan heille. Ällistys oli käsinkosketeltavaa ja puhetta riitti kummankin ikäluokan vanhempien kanssa. Ruotsalainen ei päässyt vanhempainiltoihin, vaikka kutsun laitoinkin.

Abit järjestävät mielenilmauksen kirjaston edessä 16.30 - 17.45, paikalle voi tulla kuka tahansa ja osoittaa tukensa lukion säilyttämiselle. Ennakkoilmoittautumisia ei tarvita, mutta ilmoittautua voi facebookissa.

Monet puolueet ja yksittäiset kunnanvaltuutetut ovat ilmaisseet tukensa lukiolle niin netissä kuin suorissa yhteydenotoissa. Lautakunnan jäseniin on oltu yhteydessä huolestuneiden kuntalaisten toimesta. Aloitteesta irtisanoutuvat kaikki luottamushenkilöt, ainakaan kukaan poliitikko ei ole ilmoittanut olevansa lopettamisen kannalla.

Viikon aikana Lahden koulutoimeen on oltu jo yhteydessä sivistystoimen puolelta. Hieman tuntuu, että selvitystä tehdään jo, vaikka asia päätetään vasta ensi tiistaina.

ESS uutisoi perjantaina lautakunnan esityslistan pohjalta että lukion lopettamisselvitys aloitetaan. Katsotaan nyt sitten, mihin lautakunta tiistaina päätyy. Pykäläteksti on mielestäni yritetty kaunistella omasta lukiotoiminnasta luopumiseksi. Kun perustelutekstissä vielä puhutaan yhteistyöstä Lahden kanssa, voi mielestäni vaarana olla että joku luulee päättävänsä ylläpitäjän vaihtamista selvittävästä työryhmästä. Sitä varten tuota työryhmää ei olla perustamassa, vaan valmistelemaan lukion lopettamista.

Katsotaan, mitä lautakunta päättää. Toivottavasti se on nimensä mukaisesti sivistyslautakunta, joka tekee poliittisen päätöksen, jonka mukaan me virkamiehet sitten työtämme jatkamme. Joko koulutusta kehittäen tai alasajoa valmistellen.

Ei kommentteja: