torstai 7. lokakuuta 2010

Lehtiuutinen lukion lopettamisesta?

Asiat etenevät joskus yllättävän nopeasti. Tänään on työpäivä alkanut Etelä-Suomen sanomien lehtiuutisen kommentoinneilla. Jutussa sivistystoimen johtaja kertoili aloitetusta keskustelusta lukion lakkauttamisesta. Uutisen tausta johtaa kunnan koulurakentamisen rahoituskuvioihin. Lukion viereen ollaan rakentamassa yhtenäistä perusopetuksen yksikköä ja kustannukset ovat kohoamassa kunnan maksukyvyn äärirajoille. Noista kustannuksista osan voisi säästää, jos lukion tilat olisivat käytettävissä uudisrakennushankkeen sijasta. Tämä taas voisi toteutua, jos lukiokoulutusta ei kunnassa olisi. Olemme siis eurojen ja seinien uhkaamia. Onneksi uutisesta ennätettiin informoida opettajakuntaa eilisessä opettajakunnan kokouksessa ennen kuin asia luettiin lehdestä. Asiasta sain tietää itsekin vasta eilen ja taustat tarkemmin tänään. Mielialat ovat aika apeat ja työmotivaation ylläpitämiseen täytyy panostaa. Ihmiset pelkäävät aina työpaikkojensa ja tulevaisuutensa puolesta. Asioiden hyvin tekeminen ei välttämättä ratkaise lopputulosta.

Lukion lopettaminen siirtäisi lukiokoulutuksen pois kunnasta ja opiskelupaikoissa jouduttaisiin turvautumaan Lahden lukiokoulutukseen. Lahti puolestaan suunnittelee Salpausselän lukion yhdistämistä Lyseoon, joten lukiokoulutus hollolalaisten tulisi hankkia Kannaksesta, Lyseosta, Yhteiskoulusta tai Tiirismaalta. Joka valtuustokausi käydään läpi kunnan ei-lakisääteiset palvelut, joten toiminnan tarpeen perustelu on rehtorille tuttua työtä. Nyt aikataulu näyttää kiristyneen ja asia pitää perustella parin vuoden välein.

Asia etenee sivistyslautakunnan seuraavaan kokoukseen, jossa lautakunta asettanee asiaa selvittävän työryhmän. Työryhmään ollaan kaavailemassa myös henkilöstön ja oppilaskunnan edustajia. Selvityksen tulee valmistua marraskuun loppuun mennessä. Toivottavasti niin kodit kuin nuoretkin aktivoituvat vaikuttamaan asiaan ja kunta päättää jatkaa lukiokoulutusta. Maamme lukiokoulutus on varmasti lähitulevaisuudessa puntaroinnin kohteena ja valtakunnallisesti lukioverkko tulee muuttumaan nykyisestä. Katsotaan, kuinka tilanne kehittyy.

Ei kommentteja: