torstai 3. helmikuuta 2011

Hätäviesti, jota ei koskaan tarvittu


Nyt kun Hollolan lukio on saanut valtuutettujen toimesta luvan jatkaa, voin julkaista kirjeen, joka oli lähdössä syksyn vanhempainillan jälkeen valtuutetuille. Työnjohdollisen määräyksen perusteella en kuitenkaan saanut ottaa yhteyttä valtutettuihin. Olin ymmärtänyt väärin esimiestäni vanhempainillassa.


Arvoisa valtuutettu.

Parin viime viikon aikana olen todennut, kuinka lähellä lukion johtaminen on rakasta harrastustani purjehdusta. Kapteeni on vastuussa aluksen, miehistön ja matkustajien turvallisuudesta, tarkkailee aluksen kuntoa ja kuuntelee säätiedotukset ennen matkalle lähtöä.

Joskus luonto kuitenkin saattaa yllättää, säätiedotuksia tulkitaan väärin tai myrsky nousee silloin, kun sitä vähiten odottaa. Kapteenin osaamista koetellaan ja aluksen merikelpoisuus joutuu koetukselle. Useimmista myrskyistä selvitään omin avuin ja kokeneen miehistön ammattitaitoon luottaen.

Joskus myrsky saattaa yltyä niin voimakkaaksi, että alus, sen miehistö ja matkustajat joutuvat todelliseen vaaraan. Myrsky vie kohti karikkoja, jotka uhkaavat upottaa aluksen. Kokenutkin miehistö on peloissaan, matkustajista puhumattakaan. Kapteenin on arvioitava tilanne nopeasti ja harkittava, onko aluksen tai ihmishenkien menetys niin ilmeistä että on turvauduttava hätäviestiin. Viestin lähettämisessä ei voi aikailla, jokainen menetetty hetki vie lähemmäs karikkoja ja varmaa tuhoa.

Kapteenin velvollisuus on lähettää hätäviesti niille, joilla on osaaminen ja mahdollisuudet auttaa ja pelastaa. Hätäviesti on raskas päätös jokaiselle kapteenille, se on ilmoitus myös siitä, että omat voimat ja taidot eivät enää tilanteessa riitä, mutta se on myös viimeinen keino selvitä myrskystä mahdollisimman pienin vaurioin.

Nyt on hatäviestin aika.

Hollolan lukion toiminta on joutunut myrskyn keskelle. Tulevaisuustyöryhmän asettaminen ja sen tulosten odottaminen vie koulua lähemmäs tuhoa. Opettajat etsivät vakaampia työpaikkoja, oppilaat pelkäävät opintojensa puolesta, ysien vanhemmat ovat epävarmoja kouluvalinnasta. Asian eteneminen mahdolliseen valtuustokäsittelyyn saakka tai pysähtyminen ennen sitä vie kuukausia, jolloin pelko ja paniikki kasvavat. Oppilaille, henkilökunnalle ja vanhemmille järjestettyjen infotilaisuuksien tunnelmat olivat masentuneita. Huoltajat pitävät asiaa jo ennalta päätettynä, vaikka heille vakuutetaan vasta valtuuston päättävän koulun jatkumisesta tai lopettamisesta.

Vanhempainillassa esitettiin idea, jonka sivistystoimenjohtaja Matti Ruotsalainen hyväksyi: Kysytään valtuutettujen kanta lukion säilyttämiseen ja julkaistaan se koulun kotisivuilla. Selkeä valtuutettujen myönteinen mielipide rauhoittaisi tilanteen ja antaisi toiminnalle uskottavuutta.

Koulun kotisivulla on taulukko, johon on kirjattu jokaisen valtuutetun nimi ja hänen tämänhetkinen kantansa lukion säilyttämiseen päivämäärineen. Mikäli kanta muuttuu esim. selvityksen valmistuttua, valtuustoseminaarin yhteydessä tai jostakin muusta syystä, valtuutetun nimi siirretään uuteen sarakkeeseen, päivämäärä muutetaan ja nimi väritetään. Kannan vaihtaminen on siis mahdollista milloin tahansa. Kyseessä ei ole valtuuston äänestys, vaikka vaihtoehdot ovat samat: JAA, EI, TYHJÄ, POISSA. Kannan ilmaiseminen ei luonnollisestikaan sido ketään mahdollisessa valtuustosaliin joskus tuotavassa äänestyksessä. Tuon äänestyksen tulokset viedään sitten vain taulukon viereen.

Ei kommentteja: