perjantai 1. huhtikuuta 2011

Hulinaa ja Kindle-hypeä

Koeviikko alkoi keskiviikkoiltapäivänä. Osa kokeistamme pidetään auditoriossamme ja oppilaat istuvat joko pöytien ääressä tai nousevassa katsomossa. Tuo katsomo on 144-paikkainen ja se voidaan ajaa sähköisesti kasaan, kun sitä ei tarvita. Tosi kätevä ja mahdollistaa samassa tilassa tasalattian (iltakäyttäjät, ylioppilaskirjoitukset) ja nousevan katsomon (koko koulun tilaisuudet, konsertit jne). Torstaiaamuna kiinteistönhoitaja tuli kertomaan, ettei katsomo liiku mihinkään. Katsomo oli jäänyt puoliksi auki, eikä kaikkia istuimia voinut käyttää. Menimme tarkistusluukusta katsomon sisään taskulamppujen kanssa ja löysimme vian. Yksi liikuttelumekanismin osa oli murtunut. Murtumisen syynä oli irronnut rengassokka, eli kynnen kokoisen osan irtoaminen pysäytti koko systeemin.

Iltapäivällä kokeiden jälkeen osa vietiin pajalle ja hitsattiin kuntoon. Asennuksen jälkeen koko katsomo toimii jälleen moitteetta. Onneksi, sillä salin käyttö vaatii lähes päivittäin katsomon siirtelyä. Käyttöaste on todella korkea ja jatkuu päivittäin noin klo 21 saakka.

Naapurikoulun sisäilmaongelmien takia tiivistämme opetustamme ja annamme tilaa alakoulun evakkoon lähteneille oppilaille. Koeviikon jälkeen vapautamme kolme luokkatilaa lisää, jolloin meillä opiskelee jo 6 Salpakankaan koulun luokkaa. Opettajat suhtautuivat esimerkillisen hyvin omiin muutoksiinsa, toivottavasti häiriötön opetus saadaan turvattua kaikille koko loppukevään ajaksi.

Sain muutama päivä sitten tilaamani Kindlen, eli sähköisten kirjojen lukulaitteen. Näyttö on uskomaton ja lukukokemus vastaa ulkonäöltään täysin painettua kirjaa. Kirjojen lukemisen lisäksi laitteesta löytyy mp3-soitin ja langaton nettiselain. Laite myös lukee englantia ääneen synteettisellä äänellä ja sisältää pari sanakirjaa. Äänikirjojen kuuntelu onnistuu laitteen kaiutinten tai kuulokeliitännän kautta. Tiedostomuodoista tuetaan mobin ja ebookin lisäksi myös pdf:fää kuitenkin ilman DRM-suojausta. Suomenkielistä kirjallisuutta (tekijänoikeusvapaata) löytyy Project Gutenbergistä

Lahden kirjaston e-kirjakokoelman kirjat (135 kpl) ovat DRM-suojattuja pdf-dokumentteja,joiden lukeminen ei kindlellä onnistu ilman tekijänoikeusien rikkomista, eli tuon DRM:n poistamista. Ei siis ole laillista tai luvallista käyttää niihin esim. tätä ohjelmaa. Kirjoja voi kuitenkin lukea vaikkapa Android-tabletilla tai tietokoneella, kunhan lataa  ilmaisen Abobe digital editionin ja luo Adoben tilin. Lainaaminen onnistuu kirjastokortilla ja tunnusluvulla suoraan omalle koneelle.

Kindlen hallinta onnistuu mainiosti Calibre-ohjelmalla.  Ohjelma osaa automaattisesti tunnistaa USB-väylään liitetyn lukulaitteen ja kääntää tiedostot sopivaan muotoon. Calibre lataa automaattisesti myös uutiset (seuraan HS ja BBC) laitteeseen.

Hinta Amazonilla USAssa on 139$ + toimituskulut. Paketti tuli 5 päivässä UPSilla perille toimitettuna, UPS huolehti tullauksesta ja maksut sisältyivät varsin kohtuullisiin toimituskuluihin.

Laitteeseen mahtuu yli 3000 kirjaa ja akku kestää yhdellä latauksella 1000 sivunkääntöä. Wifi tai äänitiedosto toki kuluttaa enemmän. Selain on ihan ok, mutta kannattaa suosia sivustojen mobiili tai tekstiversioita. Sivujen lukemiseen soveltuu parhaiten selaimen Article view, jolla lukukokemus on nettisivuiltakin nautittava. Laite latautuu ollessaan kytkettynä tietokoneseen. Tietokoneella laite näkyy ulkoisena levyasemana.

Kirjoihin voi tehdä alleviivauksia ja lisätä laitteen näppäimistöltä muistiinpanoja. Lainaukset saa myös jaettua sosiaalisen median kautta tai sähköpostilla kavereille. Maailmalla (=USAssa) Kindlen soveltuvuutta opetukseen pohditaan ja kokeillaan. Kun oppikirja sisältää samalla myös wikipedian tai google-haun, niin oppiminen ja lukeminen muuttuu. Toisaalta laite ei innosta nettisurfaukseen liikaa, joten opetustilanne kestäisi hallinnassa paremmin kun tablettien tai iPadien kanssa. Tällä hetkellä vain Tammen Filo-sarjan filosofian oppikirjat on julkaistu lukulaitteille soveltuvan sähköisen kirjan muodossa. Hinta on noin euron painettua oppikirjaa edullisempi.

Ei kommentteja: