torstai 7. huhtikuuta 2011

Rehtorin oikeudellista asemaa luennoimassa

Kävin Jyväskylässä kouluttamassa uusia rehtoreita ja rehtorin uraa harkitsevia opettajia. Paikalla Agorassa oli kolmisenkymmentä henkeä eri puolilta Suomea. Rehtori joutuu lähes päivittäin tilanteisiin, jotka on ratkaistava heti. Lakikirjaa tai Finlex-tietokantaa ei ole aikaa selata ja kuitenkin päätösten tulee perustua lakiin ja voimassa oleviin säädöksiin.

Tein etukäteen parikymmentä tilannetta, joista kohdalle osuneeseen jokainen mietti ratkaisua rehtorina. Aika hienosti joukko selvisi. Valtaosaan vastaukset tulivat aika lähelle oikeata, vaikka lakitekstejä ei vielä olla sisäistettykään. Mukana oli aitoja oikeustapauksia, itselle osuneita juttuja ja vähän kieli poskella laadittuja ongelmia. Miten olisit vastannut näihin? Olisiko sinusta rehtoriksi?

1.8. luokan oppilas on kertonut opettajalle nähneensä kaverinsa koulurepussa tupakkaa. Opettaja kertoo asian sinulle. Mitä teet?
2.Lukiolainen kertoo opettajalle nähneensä kaverinsa koulurepussa alkoholia. Opettaja kertoo sinulle. Mitä teet?
3.Ylioppilaskirjoituksista poistui oppilas klo 11.16 hammaslääkäriin valvojien kiellosta huolimatta. Valvoja ilmoittaa asian sinulle. Mitä teet?
4.Ylioppilaskokelas on ennen koetta sekava. Epäilet huumeiden käyttöä. Kokelas haluaa osallistua kokeeseen. Mitä teet?
5.Alakoulun oppilas kertoo kaverinsa varastaneen häneltä edellisellä tunnilla tietotekniikkaluokassa kaikki Habbo-hotellin huonekalut. Virtuaalihuonekalujen rahallinen arvo on yli 50€. Mitä teet?
6.Alakoulun oppilasta tulee kesken koulupäivän hakemaan päihtynyt yksinhuoltajaäiti. Mitä teet?
7.Yläkoulun oppilas ja kouluavustaja seurustelevat. Huoltaja ei hyväksy suhdetta ja väittää sinulle nuorten harrastavan seksiä. Mitä teet?
8.Kolme muslimioppilastasi vanhempineen haluaa Ev.lut seurakunnan tavoin viikoittaisen päivänavausvuoron keskusradion kautta. Mitä teet?
9.Oppilaasi haluaa pitää esitelmän ampumaharrastuksestaan ja tuoda aseen ilman panoksia kouluun. Oppilaan äiti on poliisi ja ammuntaurheiluseuran puheenjohtaja. Hänestä asia on kunnossa. Mitä teet?
10.Kaksi poikaoppilasta seurustelee keskenään. Uskonnon opettaja kieltäytyy vakaumukseensa vedoten ottamasta heitä oppitunneilleen. Mitä teet?
11.Koulusi opettajaksi valittu esittää rikosrekisteriotteen, josta käy ilmi hänen saamansa tuomio lapsipornon levittämisestä netissä. Tuomio on suoritettu. Mitä teet?
12.Tietokonetoimittaja tarjoaa sinulle opintomatkaa Taiwanin tehtaille kiitokseksi pitkään jatkuneesta asiakassuhteesta. Mitä teet?
13.Sivistyslautakunta (=kuntasi monijäseninen toimielin) ei hyväksynyt koulusi lukuvuosisuunnitelmaan sisältynyttä leirikoulua. Huoltajat vaativat sen järjestämistä ja rahat ovat valmiina. Mitä teet?
14.Teknisen työn luokassa ei ole koskaan ollut nykysäännösten mukaista hätäkatkaisinta. Kuulet asian välitunnilla. Mitä teet?
15.Kuntasi on päättänyt lomauttaa opettajat 2 viikoksi. Sinut on määrätty suunnittelemaan lomautuksen käytännön toteutus. Mitä teet?
16.Kunnan nuorisotyön edustaja soittaa ja tiedustelee viime keväänä peruskoulun päättäneen nuoren ja tämän huoltajan yhteystietoja. Nuorella ei ole jatkokoulutuspaikkaa. Huoltajan ja oppilaan puhelinnumerot on merkitty salaisiksi. Mitä teet?
17.Huomaat erään opettajasi antavan aina arvosteluissaan tytöille yli numeron parempia arvosanoja kuin pojille. Muiden opettajien kohdalla erot ovat alle puoli numeroa tyttöjen eduksi. Mitä teet?
18.Koulun järjestyssäännöt kieltävät kiroilun koulupäivän aikana. Oppilaan t-paita on kirjoitettu täyteen kirosanoja eri kielillä. Mitä teet?
19.Saat lauantaina sähköpostin opettajalta, jossa hän kertoo unohtaneensa wilman salasanan ja pyytää sinun tunnuksiasi lainaksi arviointiaan varten. Mitä teet?
20.Koulusi biologian opettaja haluaisi tietää lähellä sijaitsevat rauhoitetun kangasvuokon kasvupaikat. Kunnan ympäristötoimella on tieto suojeltavista kasvupaikoista, mutta se ei ole antanut niitä opettajalle. Mitä teet?
21.Olet lukion rehtori. Yhteishaussa oma lapsesi on valittu opiskelijaksi lukioon muiden joukossa. Sinun on tehtävä oppilaaksiottopäätös yhteishaun perusteella. Mitä teet?
22.Vanhempainyhdistys on päättänyt järjestää koulun leirikoulurahastoa varten oppilaiden elokuvaillan koulun auditoriossa. Esitettäväksi elokuvaksi on ostettu DVD ”Itse ilkimys”. DVD on illan päätteeksi arpajaispalkintona. Vanhempainyhdistyksen aktiivi soittaa ja kysyy sinulta auditorion vapaita iltoja. Mitä teet?